Het gebouw


Als op 1 januari 1901 de leerplicht een feit is en de uitvoering ervan een taak wordt van de overheid, komt de verantwoordelijkheid voor de huisvesting van scholen bij de gemeenten te liggen. In 1910-1911 zijn de scholen in de binnentuinen van de Zwederstraat-Balzoenstraat klaar en worden de woningen eromheen gebouwd. In de jaren 90 wordt de grootste van de twee scholen gesloopt en ontstaat zo de nieuwbouw aan de Putselaan en blijft deze dame alleen over.

Deze 110-jarige oude dame kan met haar tijd mee!
Nieuwe gebouwen moeten voldoen aan een bouwbesluit. In deze wetgeving liggen alle regels vast waar nieuwbouw aan moet voldoen. Er staan eisen in met betrekking tot isolatie, ventilatie en energieverbruik en nog veel meer. De wetgeving wordt ieder jaar aangepast aan de huidige stand van zaken in de bouw. Tegenwoordig moet nieuwbouw voldoen aan de BENG-norm wat Bijna Energie Neutraal Gebouw betekent.

De wetgever vindt dat als je, net als Skola, 100 jaar oud bent, je het rustig aan mag doen en dat deze regels niet voor jou gelden. Nee sterker nog, de regels die tijdens je geboortejaar golden zijn nog steeds van toepassing. Het vigerende bouwbesluit noemen ze dat. Maar niet voor deze hippe oude dame. Ze wil zich kunnen meten aan de huidige standaarden.

Zij vindt het logisch dat ze geen gas meer verbruikt. Ze heeft een jas aan die meer dan goed isoleert. Wordt verwarmd met lage-temperatuur-verwarming. Wint haar warmte terug met een ventilatiewarmtepomp en op een zonnige dag is de elektriciteit die ze verbruikt voor een deel gratis. Dankzij 4 zonnepanelen wordt er 1,2 KW per woning opgewekt.

Door het regenwater van het dak op te vangen en her te gebruiken voor het toilet in de 10 appartementen voorkomt ze ook nog dat bij een stevige regenbui de buurt blank komt te staan. Deze investering aan de ‘voorkant’ die ze heeft gedaan is wel wat hoger, maar de maandelijkse energieverbruik blijft hierdoor laag en dat is beter voor de portemonnee en het milieu. Zo kan deze oude dame nog eens 100 jaar mee.


De wijk Bloemhof

De wijk Bloemhof is onderdeel van het stadsdeel Feijenoord. Een stadsdeel dat aan de noordkant begrensd wordt door het […]

De plek

Het gebouw ligt als een parel verborgen in de binnentuin van het woonblok aan de Zwederstraat. […]

Flora en fauna

Aan de voorkant van Skola komt een tuin, dit is een strook van drie meter vanaf de gevel. Het ontwerp is van […]


SKOLA Type appartement

AvontuurlijkWonen in een oude School.

Hoewel al meer dan 100 jaar oud heeft ze zin in een nieuw avontuur, maar niet alleen!

Kom jij wonen bij de statige dame, kom jij wonen in SKOLA?